onsdag 24 juni 2009

I-landsproblem...

Mycket i-landsproblem som diskuteras i landet just nu. Och om det är något jag verkligen hatar och spyr över så är det just i-landsproblem.

Vi börjar med det fjantiga fenomenet "SMS-tumme" som många medier menar vara en "ökad folksjukdom". Att det är en folksjukdom känns ju lagom spektakulärt för något så trivialt, tycker jag. IDG.se gav nyligen ut en artikel där de ger förslag på olika behandlingar som ska lindra SMS-tumme.

Vår kära älskhatade kvällstidning Aftonbladet gav i samband med detta ut en artikel på hur man kan lindra skadorna med SMS-tumme. Tjejen på bilden till höger verkar uppenbarligen veta hur man sms:ar korrekt då hon ler så där äckligt falskt så att hennes blekta tänder tydligt syns.

Så undviker du sms-skador enligt Sahlgrenska akademin:
  • Variera sittställningen
  • Använd ryggstöd
  • Avlasta underarmarna
  • Använd båda tummarna
  • Sitt inte med huvudet framåtböjt för länge
  • Låt tummarna vila
  • Skriv inte för fort
  • Använd T9-funktionen
Ett annat störigt och irriterade i-landsproblem som diskuteras alltför mycket i det här landet är de förbannade foppatofflorna. Javisst, jag håller med. De är äckligt fula och jag tänker aldrig köpa ett par. Men jag bryr mig inte heller om vissa människor gör det eller om hela vårdverksamhetens personal springer runt med sådana.

I Metro-tidningens community så verkar det ha uppstått en fet debatt om foppatofflornas vara eller icke vara ända sedan en prententiös kolumnist skrev om svenska mäns klädvanor och även passade på att dissa foppatofflorna.

Jag säger så här:

"Who gives a shit?"

Folk kan fan klä sig som de vill. Jag bryr mig inte. Så länge det inte skadar någon så kan folk lika gärna gå runt med badtofflor gjorda av vingummi eller ätbara underkläder.

Och så ett tredje problem som jag inte fattar varför folk lägger ner så pass mycket tid på: Ska kvinnor få gå med bar överkropp i landets badhus?

Jag har aldrig ens tänkt tanken, men för vissa har frågan förstås varit väldigt viktig i linje med jämställdhetsarbetet. Missförstå mig inte. Jag är för jämnställdhet - speciellt i arbetslivet - och jag tycker att det är rent fuckat att inte fler kompetenta kvinnor når chefspositioner, att de ej har lika lön för lika arbete osv.

Men jobbar man i jämnställdhetens namn ifall man skriker för att kvinnor ej kan gå toppless i badhuset? Lägg ner energi på saker som faktiskt är viktiga och som betyder något för samhället. Och nej, jag tänker inte ta ställning i frågan eftersom jag tycker att den är så överdrivet retarderad att jag vill skära mig själv med en rostig potatisskalare.

P.S. Besök http://www.dagensilandsproblem.se för fler uppmärksammade i-landsproblem.

söndag 21 juni 2009

Telia-Gunnar

Hm... Mycket jobb på gång nu vilket drar mycket kraft och tid ifrån mig. Det känns lite pretentiöst och onödigt eftersom jag ändå skriver bloggen av egen vilja och med ett eget personligt syfte. Då är det ju också självklart att jag skriver mina inlägg när jag själv känner för det. När man känner att man MÅSTE blogga för bloggandets skull, det är då det inte blir kul att blogga längre.

Så därför har jag inte skrivit så mycket på sistone. Helt enkelt för att jag ej har haft lust att göra så.

Annars finns det en ganska lustig blogg som heter "Jag heter Gunnar", skriven av Telia-karaktären vid namnet Gunnar, även känd som "Telia-Gunnar". Han syns lite här och där i TV-reklamen hos de kommersiella kanalerna. Jag vet att det bara är reklam, men ibland kan man faktiskt tycka synd om den mannen på riktigt.

tisdag 16 juni 2009

Janne på gång igen!

Vår nuvarande skolminister Jan Björklund, även känd som Darth Vader eller Saruman, har kommit fram med ännu en kontroversiell lagförändring för skolan. Janne vill förstås att den kommunala vuxenskolan, komvux, blir otillgänglig för de elever som gått ut gymnasieskolan med godkända betyg. Man ska med andra ord inte få möjlighet att läsa upp sina betyg på komvux.

Inga fler andra chanser. Ifall man var en screw up i gymnasiet så förblir man en screw up för resten av livet. Argumenten till detta förslag är förstås att det kostar staten alldeles för mycket och att detta ska driva eleverna till mer studier under gymnasiet då de alla ska förstå pressen att man endast har en chans i livet, i gymnasiet.

Förslaget är förstås helkorkat eftersom den inte alls tar hänsyn till individen i sig. Låt säga att vi har en elev som har det väldigt tufft under sin gymnasiala skolgång (familjetragedier, personlig kris, svåra omständigheter etc.) och detta påverkar då dennes betyg negativt. Framtiden för denne elev har nu utformats och ödet är förseglat. Tack och hej! Bli hinduist istället och hoppas att du återföds till en person med högre kast och rikare samhällstillhörighet.

lördag 13 juni 2009

Cyberspöken över hela nätet om 70 år

Ett ganska läskigt och sorgligt fenomen som har uppstått på senare tid, ända sedan Internet blev ett allt mer socialt- och kommunikationsverktyg, är de så kallade cyberspöken. Vad är då ett cyberspöke, kan man undra.

Nej, det är inte något virus eller skadeprogram för din dator jag snackar om. Jag snackar faktiskt om människor. När en person sorgligt och plötsligt nog går bort så finns han udda nog fortfarande kvar på Internet och alla de sociala nätverk som han var delaktig i (t.ex. Facebook, msn, MySpace, bloggar osv).

Äckligt vore förstås ifall gamla bekanta fortfarande skrev till ett cyberspöke helt ovetandes om dennes avgång. Kanske finns cyberspökets blogg kvar som ett sorts monument för de efterlevande. E-posten lär fortsätta att bombarderas av diverse post, skräpmejl, utskick och kedjebrev.

Tänk när den uppkopplade generationen, 80-talisterna, går mot sin oundvikliga grav om sisådär 70 år... Då lär det uppstå ett antal miljoner cyberspöken som fortsätter uppta utrymme och som vägrar försvinna helt från nätet. Facebook lär vara en enda stor läskig uppkopplad kyrkogård och bloggarna kommer stå helt stilla utan någon som helst uppdatering.

Ganska sorgligt, men ändå fascinerande, när man tänker på det...

onsdag 10 juni 2009

Svenskt väder och landslagsfotboll

Det är lite lamt att skriva ett kort inlägg om vädret. Men jag känner att jag bara måste.

Så därför säger jag det rakt ut. Vart tog sommarvädret vägen? Från att ha varit varmt och ljuvligt så är det nu kallt och kyligt. Shortsen har fått hoppa tillbaka in i garderoben och grillen har stått oanvänd i flera veckor. Visserligen så har jag inte ens öppnat upp grillen från förpackningen ända sedan jag köpte den, men ändå. Det är ju principen som har rubbats ända sedan Moder Natur stal sommaren ifrån oss.

Jag brukar säga att svensk sommarväder är lika oförutsägbart som svensk (herr)landslagsfotboll. Man vet aldrig hur det kan gå oavsett vilka de möter. Och lite sant är det ändå...

måndag 8 juni 2009

En pirat in till Bryssel!

Jovisst, det räckte hela vägen. Ett mandat tog vi och det räcker faktiskt för att visa våra etablerade partier att många av oss är trötta på det storebrorsamhälle som de försöker utforma. Allt fler människor vill ha politiker som är vanliga människor. Vanliga människor som kommunicerar via e-post, msn eller andra kommunikationsmedel.

För mig handlar inte Piratpartiet om gratis fildelning, om att kunna ladda ner gratis filmer eller musik (vilket jag för övrigt väldigt sällan gör nuförtiden då jag föredrar att lyssna på musik via Spotify och se nya filmer på bio eller hyra på videobutik). Nej, för mig handlar Piratpartiet om den lilla människan, om personlig integritet, om att staten inte ska ha nånting med mig att göra, att jag ska få kommunicera fritt utan att bli avlyssnad eller bevakad.

En pirat i Bryssel lär nog inte kunna påverka särskilt mycket, men det är den symboliska handlingen som är viktigast.

Jag hoppas att vår enda pirat, som sannolikt nog kommer att vara Christian Engström, kan göra lite oväsen ifrån sig ändå när han befinner sig där nere. Lycka till!

söndag 7 juni 2009

EU-val idag!

Idag är det EU-val.

Idag hejar jag på Piratpartiet.

Idag klär jag mig i lila.

Och idag publicerade en av mina favoritförfattare, Jan Guillou, en artikel där han tydligt visade sitt förakt mot Piratpartiet. Det gick till och med till den graden att han gav liknelsen att en författare som röstar på piratpartiet är detsamma som om en muslimsk imam skulle rösta på Sverigedemokraterna. Ganska grovt och kraftfullt, måste jag säga.

Men helt fel.

Piratpartiet står inte för fildelning, att saker ska vara gratis eller att lyssna på musik. Piratpartiet står för demokrati, för integritet och för friheten. Jag tycker att upphovsrättskyddat material inte ska spridas fritt och jag tycker inte att allt ska vara fritt på nätet. Men jag tycker inte om de integritetsskadande lagar som våra politiker har utfärdat. Friheten, integriteten och demokratin är en stor saftig tårta som vi, folket, bör äta varje dag.

Men för var dag som går så skärs sakta en bit av tårtan bort av våra politiker som styrs av giriga lobbyister och storföretag.

fredag 5 juni 2009

Slutspurt i EU-valet!

Det närmar sig slutet nu på valet och det börjar faktiskt bli ganska spännande. EU-debatterna hårdnar och blir hetsigare. Tänk om man kunde bjuda in ett antal EU-kandidater och bara låta dem debattera rent anarkistiskt i över en timma? Ni vet, inga regler och ingen som helst upplägg på vem som ska få prata i tur och så vidare. Bara ren anarkistisk debatt!

På tal om anarki. Frågan om fildelning, personlig integritet och frihet har också börjat bli allt mer svår att avläsa hos våra politiker. I slutdebatten på SVT så kom givetvis frågan om vad kandidaterna tycker om fildelning och om det ska vara lagligt. Innan jag går vidare så måste jag bara förklara att fildelning i sig - är inget olagligt. T.ex. så är det fritt fram för mig att dela med mig av mina bilder till kompisar eller att jag skickar särskilda (lagliga) filer till mina kompisar via msn.

Fildelningen har aldrig och kommer aldrig (hoppas jag!) att vara olaglig. Däremot är det olagligt att fildela upphovsrättsskyddat material, t.ex. en låt eller film.

Okej, med det sagt så kan vi återgå till EU-debatten. När frågan om fildelning uppkom och vad kandidaterna tyckte om detta så svarade alla närvarande följande:

    Carl Schlyter (MP) – Ja. Vill ha en helt ny upphovsrätt.

    Ella Bohlin (KD) – Nej.

    Eva-Britt Svensson (V) – Ja, fildelare ska inte kunna stängas av utan domstolsbeslut.

    Gunnar Hökmark (M) – Nej. Men vi ska inte kriminalisera en hel generation.

    Lena Ek (C) – Ja, ett fritt internet men med lite ordning och reda.

    Marita Ulvskog (S) – Ja. Menar att hennes parti är på väg att svänga i frågan.

    Marit Paulsen (FP) – Ja. Menar att det inte går att förbjuda ny teknik.

    Sören Wibe (JL) – Ja. Tekniken går inte att hejda.


Har någon ett fiskespö med sig? Jag tror nämligen att våra kandidater försöker fiska röster från Piratpartiet! Åh, det är ett så billigt och så fult knep av dem att försöka sno de sista osäkra rösterna. Sex av de nio kandidaterna var alltså för fildelning?! För bara några månader sedan så röstade ju majoriteten av riksdagen igenom Ipred-lagen och uppenbart många politiker var ju för lagen...

Okej, då är det avklarat. Men vad tycker de sex om Ipred-lagen? Är de för den eller är de emot den? Är den rätt eller är den fel? Frågan som ställdes är alldeles för enkel och en aning missvisande.

Med blott två dagar kvar innan valet så vänder våra politiker nu kappan efter vinden och de försöker med alla möjliga medel för att fiska de sista rösterna. Det är så uppenbart och det är så fult att jag faktiskt blir smått irriterad.

Heja Piratpartiet!

onsdag 3 juni 2009

Första nattpasset över

Så var det första nattpasset äntligen över. Det känns alltid lite lustigt att jobba natt. Inte nog med att det kan vara både psykiskt och fysiskt ansträngande att hålla sig vaken en hel natt, det är även konstigt.

Jag gick till jobbet då det fortfarande var ljust ute. När jag slutade var det ljust igen. Det kom som en liten chock när jag steg ut ur byggnaden då både kroppen och psyket hade vant sig vid att det var natt.

När jag äntligen kom hem så skulle fröken L gå upp för att ta sig till sitt jobb. Som vanligt så gnällde och förbannade hon världen och alla dess tillbehör för att hon var tvungen att lämna den underbara sömnen. En mer morgongrinig människa får man leta efter.

Urk, nu ska jag äntligen få sova. Godmorgon till er andra. För mig blir det godnatt...

måndag 1 juni 2009

Den som röstar får klaga!

"BRA JOBBAT!" skrek nån snubbe med en orange tröja där det stod RÖSTA PÅ MODERATERNA TILL EU-VALET! när jag tackade nej till hans informationssedel. I centrala Göteborg, vid Kungsportsplatsen, står där just nu en mängd olika politiska aktivister som försöker fiska röster inför valet.

Anledningen till att han så falskt utropade "BRA JOBBAT!" till mig var på grund av mitt tafatta svar när jag nekade hans informationssedel. Jag sa helt helt enkelt att jag redan hade röstat då han räckte fram den färgglada pappersbiten. Och då log han så där äckligt falskt samtidigt som han utropade de där två korta orden.

Bra jobbat? Är det så jäkla svårt att delta i en omröstning idag att man förtjänar en sådan komplimang eller axelklappning? När blev det prestige att rösta? Har det inte alltid varit en sorts medborgelig skyldighet att rösta?

Nja, man kan ju se det på flera sätt. I en demokrati så ska man självklart få välja ifall man vill använda sin röst eller inte. Det är inget fel med det förstås då jag varken ser det som en skyldighet eller obligatorisk handling. Däremot är det ju en rättighet och valmöjlighet som alla har.

Man kan även se det på detta vis: Den som ej röstar, den har heller ingen rätt att klaga på samhället. Jag röstar - alltså har jag rätt att klaga hur mycket jag än vill.