Dagens Nyheter rapporterade idag att de första "elitklasserna" i Sverige nu öppnar porten för kunskapshungriga och motiverade gymnasieelever. Förslaget presenterades då när Alliansen kom in i regeringen och först nu har förslaget slutligen blivit verklighet.
Idén och utförandet är faktiskt ganska simpelt. Kommuner (och skolor) har runt om i landet fått möjlighet att ansöka om att få starta en s.k "spetsutbildning" - i folkmun lär det väl heta elitklass eller elitskola. I dessa spetsutbildningar, som alltså är gymnasiala utbildningar, är det tänkt att studienivån, ämnesinnehållet och utförandet lägger sig på en betydligt högre nivå.
Beslutet har hela tiden legat hos Skolverket som fått göra undersökningar och utredningar för att se ifall de ansökande skolorna och kommunerna har varit lämpliga för att ha dessa spetsutbildningar. (Intressant är att man kallar det spetsutbildningar, det låter lite mer futuristiskt och ekonomiskt försvarsbart, än ifall man bara kallar det "elitutbildning".)
Jag ser inga som helst problem med detta. Det är fan klart att man ska få starta sådana här utbildningar då det faktiskt redan finns "elitskolor" - men enbart för idrottare. Låt de elever som är mer studiemotiverade eller har en högre kompetens få en arbets- och skolmiljö som passar deras behov.
Själv skulle jag nog inte vilja jobba i en "elitskola" eftersom jag alltid tyckt att skolor och klasser med sociala problem alltid varit mer intressanta. Det känns som om man gör en större skillnad. Jag tycker det är roligare att undervisa elever som är pratiga, lite stökiga och ifrågesättande. Det känns som om man gör mer skillnad i såna klasser.
Artikeln om de första elitklasserna i Sverige kan du läsa här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar