Jaha, då var herr Jan Björklund igång igen med ännu en larmrapport som Skolverket har utfört. Tydligen så befinner sig de svenska eleverna under genomsnittet, jämfört med andra EU/OECD-länder, när man undersökt bl.a. läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Jaså?! Är vi inte bäst i världen, det var mig fan oväntat.
Först och främst så måste man ta dessa undersökningar och jämförelser som OECD har gjort med en fet skopa saltsyra. Vi måste fråga oss hur dessa undersökningar görs, vad det är för typer av frågor man ställer och hur urvalet av kunskap ser ut.
Därefter får vi inte heller glömma att alla länder har olika skolkultur, olika kunskapsvärderingar (ska vi undervisa eleverna för höga betyg eller ska vi undervisa dem för livet?), olika satsningar på skolor etc.
Jag skulle någon gång vilja se dem göra en undersökning där man kollar efter engelskförståelsen hos dagens ungdomar eller kanske IT-medvetenheten. Många utbytesstudenter som jag har träffat har sagt att de blivit förvånade över att så många svenskar kan prata och förstå engelska bra. Min bror Q som just nu är i Japan, säger själv att där finns förvånansvärt få som faktiskt kan tala eller förstå engelska - och då får vi inte glömma att Japan ändå är en av världens mest finansstarka och kulturellt inflytelserika länderna i världen.
Nåväl, tillbaks till larmrapporten om svenska elevers bristande kunskaper och dåliga resultat. Janne och hans grabbar måste nu hitta någon syndabock där ute som man kan beskylla till nästa val. Något måste förändras eller reformeras. Självklart riktas blickarna mot lärarutbildningen. Vi måste komma på något nytt sätt att undervisa våra blivande lärare så att de själva kan undervisa i framtiden så att vi kan få bättre resultat i nästa OECD-jämförelse. Annars så halkar vi efter och då är det kört. Svenska skolsystemet kollapsar och därefter dör hela ekonomin sakta och miserabelt som en påkörd albino älg under en kall höstkväll.
Jag håller med dem att lärarutbildningen inte är den bästa och att där finns flera moment som bör göras om eller omstruktureras. Men jag tror definitivt inte att problemet ligger i lärarutbildningen. Kan det kanske vara så att där satsas allt för lite resurser i dagens svenska skolor? Kan det vara den allmänna nedskärningen av personal i skolorna som utgör problemet? Eller kanske är det för att där går genomsnittligt mer än 28 elever i varje klass?
Janne, innan du börjar leta efter skit, så kanske du borde börja med att sniffa dig själv i baken? Bara en tanke...
Japp, Sverige toppar vad gäller inlärd Engelska-kompetens (d.v.s. ej som modersmål) i EU - 89%, se http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_the_European_Union
SvaraRadera