tisdag 5 juli 2011

Sommarskolan = Barnpassning eller fritidsgård?

Wow! Veckan har bara flygit förbi så där!

Jag har inte orkat, haft tid eller funnit någon som helst motivation i att nedteckna mina funderingar eller upplevelser på bloggen. Det har helt enkelt varit för mycket att göra.

Men här kommer iallafall en liten iakttagelse över sommarskolan (som nu är inne på den andra och sista veckan):

Sommarskolan är verkligen tråkig. Missförstå mig inte nu. Jag gillar mitt jobb och jag gillar att jobba med barnen. Det är oftast väldigt stimulerande, roligt och spännande. Men sommarskolan är inte alls som "den vanliga skolan".


Sommarskolan består av två typer av elever:

1. De elever som vill förbättra och höja sina kunskaper.
2. De elever som behöver fylla igen sina kunskapsluckor eller ta igen det de har missat under skolåret.

De elever som tillhör första punkten är väldigt lätt att jobba med. Dessa elever gillar skolan och de tycker om att bli utmanade. Dessa elever kan man jobba med under en hel dag utan att finna några större svårigheter.

Sen har vi de elever som tillhör den andra kategorin. Dessa elever går till sommarskolan mot sin vilja. De bara sitter där och försöker döda tiden. När man ser att de blivit alltför ofokuserade och trallar runt i förvirringens bana så lutar man sig över dem och säger sedan (så myndigt man kan) att eleven i fråga bör "räkna lite matte nu..." varav eleven sedan suckar högljutt och uppgivet för att sedan plocka fram sin slitna mattebok och "räknar lite matte".

Jag skäms faktiskt lite när "pedagogiken" faller till den nivån. Jag ska faktiskt säga som det är: Sommarskolan må vara bra och nyttig för många barn, men för de flesta barn är sommarskolan faktiskt en form av fritidsgård eller barnpassning... Urk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar