måndag 23 november 2009

Ghezali - fel plats vid fel tidpunkt


För ett antal år sedan, i slutet av 90-talet och en bit in i 2000-talet, bestämde sig någon random snubbe i Sverige med utländska rötter - ursprungligen Algeriet - för att dra till de heliga platserna Mecka och Medina. Orsakerna var troligen religiösa då han säkert kände sig kallad eller frälst efter ett antal incidenter som uppstod under hans vilda liv. Inget ovanligt med det, egentligen.

Denne random snubbe heter Mehdi Ghezali. Historien om Ghezali är egentligen ganska lustig och tragisk på många sätt.

Det hela börjar förstås efter de fruktansvärda terroristaktionerna i New York, World Trade Center, 11 september 2001. En händelse som nu gått till historien som en av de mest banbrytande i vår historia då mänskligheten plötsligt blev ännu mer korkade.

Kort därefter bestämde sig de amerikanska underrättelsetjänsterna för att snabbt hitta förövarna bakom det hemska dådet. Hur dessa arbetar och vad de får sina källor ifrån förtäljer icke historien och det lär vi heller aldrig få reda på.

Sen så har vi vår käre vän Ghezali. Han befann sig vid denna tidpunkt i något land vid Mellanöstern. Han hade odlat kraftig skägg och gjorde troligen en religiös pilgrimsresa där han säkert var på jakt efter Gud eller liknande. På grund av detta såg han ännu mer muslimsk ut och av skägget att döma så måste han därför vara kopplad till terroraktionerna som skedde på amerikansk mark för några månader sedan. Ghezali tillfångatogs av amerikansk militär och skickades med första bästa flyg till det ultrasäkra superfängelset i Guantánamobasen i Kuba.

Här började han hemma i svenska medier bli mer känd som "Kubasvensken" eller "Terrorsvensken" och diverse lustiga mediala nicknames. Ghezali arresterades helt utan några som helst bevis eller underlägg. De amerikanska myndigheterna hade helt enkelt tyckt att han såg lagom muslimsk ut och därför borde tas in förhör. Han satt fängslad - utan rättegång! - i över 900 dagar.

Efter hårt arbete från svenska ambassaden och andra diplomatiska krafter så kunde Ghezali till slut befrias under juli månad, 2004. Enligt USA utgjorde han inte längre något hot och kunde därför släppas fri. Det fanns alltså inga bevis för att han var terrorist och därför kunde man nu släppa honom.

Ganska logiskt, eller hur? Har man ej bevis för att någon är skyldig till ett brott, då kan man ju inte heller hålla kvar denna person. De flesta demokratiska rättsliga system är ju uppbyggda så här. Man är ju oskyldig tills motsatsen bevisats som det så klichéartat heter.

Men här slutar tyvärr inte historien för vår vän Ghezali. Nyligen blev han tillfångatagen i Pakistan för att han gjort någon resa i området och därför misstänks för förberedande till terroraktiviter (eller vad som helst - flummigt är det i alla fall...).

Svenska medier var fort igång med att hävda att Ghezali förberedde någon alternativ terroristorganisation som skulle ta över världen och bomba Sergels torg eller ockupera Brunnsparken i Göteborg. Hans ökända nickname "TERRORSVENSKEN" tog stor plats i löpsedlarna. Högerextremisterna och rasisterna blev förbannade för att man ens hjälpte snubben. I deras ögon var han redan dömd som terrorist och på grund av hans utländska utseende och muslimska intresse så borde han hängas och skjutas med luftgevär mot skrevet.

Och nu... Idag... har DN publicerat en artikel, skrivet av Ghezalis advokater, om vad Ghezali egentligen gjorde där borta i Pakistan när han blev arresterad och vad utgången av detta har blivit.
 • Ghezali kände för att göra en s.k. "backpacking"-äventyr i de österländska länderna (inget fel i detta, eller hur? Vem som helst i Sverige ska ju kunna åka vart denne än behagar - vi är ju fria att åka vart vi vill eller när vi vill)
 • Ghezali hade "mycket pengar" vid tillfället då han togs vilket bidrar till misstankarna om en nystartad terrorcell ytterligare!
 • Det som visade sig vara "mycket pengar" är den genomsnittliga budget som de flesta backpackers i Asien har för att klara sig
 • Problem med visum gjorde att Ghezali inte kunde vara kvar i Pakistan och därför skickades han hem
Ghezalis advokater redogjorde fint och tydligt för hans avsikter med resan till Pakistan och varför han kom i kläm med de pakistanska myndigheterna. Det rörde sig alltså inget om terrorism eller landsförrädiska aktioner.

Lämna mannen och hans familj i fred. De har ju inte gjort nånting för att förtjäna all denna skit... Och alla ni rasister och smygrasister samt högerextremister. Fuck off, för en gångs skull.

9 kommentarer:

 1. Tänk om alla andra som aldrig haft ett hederligt jobb och inkomst, "bara kunde resa bort så där" till fjärran länder (vilka härliga, eh...bidrag vissa får*harkel*). Och utan att meddela hustru eller anhöriga och vänner.
  Och vad gulligt att "gömma" en strypsnara i bebisen blöjpaket...

  SvaraRadera
 2. Ok... Så om någon gör en resa utomlands utan inkomst - så är denne terrorist?

  Skulle det vara samma ståhej om en vanlig svensson hade gjort samma resa - fast i ... låt säga Ukraina?

  Han kanske inte har haft mycket pengar eller jobb. Men man kan ju fortfarande ha sparade pengar eller familjemedlemmar/släktingar som hjälper en ekonomiskt...?

  SvaraRadera
 3. Många arbetslösa svenskar åker till Thailand, Vietnam eller Australien. Med den logiken så borde dom också vara terrormisstänkta...

  SvaraRadera
 4. ...och folket han reste med hade ju också helt rent mjöl i påsen.Javisst!
  ...Och snart kommer tomten med.

  V g läs http://en.wikipedia.org/wiki/Mehdi_Ghezali

  så får ni en allomfattande bild av denne helt "oskyldige" finsk-algeriske kriminelle invandrare.

  Personligen är jag glad att mina barn inte har några "frilansande pedagoger" som lärare. Med så låg analysförmåga.....

  SvaraRadera
 5. Ja, Wikipedia är ju en sådan fantastisk källa till kunskap.

  Egentligen kvittar det vad jag säger eftersom alla smygrasister ändå redan har bestämt vad de tycker om människor som råkar vara bruna eller ha icke-svenska namn.

  (Och angående min lärarkompetens så ska du veta att jag är en grymt bra lärare och jag har väldigt god kontakt med mina elever.)

  SvaraRadera
 6. Att klassificera sig själv som "en grymt bra lärare" tyder på bristande insikt.

  SvaraRadera
 7. Att han åker till muslimska länder har jag full förståelse för. Men varför just Pakistan som stod på randen till ett inbördeskrig vid aktuellt tillfälle? Varför duger inte Marocko, Egypten eller Jordanien? Alla fina turistländer

  Markus

  SvaraRadera
 8. MG är en man med otrolig tur. Han blir räddad
  till livet av sina fiender gång på gång. Först
  av amerikanarna som köper (?) loss honom
  från Pakistan för ev. information. Sedan av
  av en pakistansk postering som hindrar honom
  från att nå sitt mål som kanonmat åt ngn
  muslimsk kamporganisation.

  SvaraRadera
 9. Varför så mycket hat? Bara för att några gör dumma misstag betyder det inte att alla är precis likadana. All kärlek och respekt till folket utan fördomar!
  /Anna S

  SvaraRadera