torsdag 23 juni 2011

"Sex-rektorn" får upprättelse!

Andreas Karlsson, fd rektor på Norrlands Entreprenörsgymnasium (ja, det är en friskola), har nu fått upprättelse.

För en tid sedan blev Andreas Karlsson uthängd på media efter att bilder på honom från Facebook har läckt ut. I tidningarna beskrevs han som "sex-rektorn" (vilket jag för övrigt tycker är ett ganska lustigt smeknamn i bästa skvallertidningsanda) och det beskrivs på flera icke källkritiska sätt hur han springer omkring i bar överkropp, utklädd till kvinna eller poserar i utmanande kläder...

Nej, det var visst inte så allvarligt. Andreas Karlsson förklarar till DN i en intervju så här:

– På en av bilderna är jag utklädd till östtysk kulstöterska på en maskerad som Luleås skolchef anordnade, en annan bild visar mig i bar överkropp när jag dansar turkisk dans på resa i Turkiet.

Och visst kan man inte låta bli att skratta lite när man hör om allt det här? Det hela skulle faktiskt kunna bli en medelmåttig komedifilm med mediokra skådespelare och fjuttig budget. Här är en av bilderna som publicerats på DN.


Låt oss summera.

Detta har hänt:

1. Omtyckt rektor på skola bjuder på sig själv.
2. Omtyckt rektor klär upp och klär ut sig i diverse lustiga kläder och plagg.
3. Omtyckt rektor lägger upp bilderna på Facebook i hopp om att folk ska kommentera och gilla hans bilder.
4. Omtyckt rektors bilder sprider med vindens fart över hela landet då en reporter bestämmer sig för att skriva om rektorns "sexäventyr".
5. Omtyckt rektor blir inte så omtyckt längre.
6. Omtyckt rektor - som därefter blev känd som "sex-rektorn" - får kicken.
7. "Sex-rektorn" får upprättelse av Luleå tingsrätt som säger att skolan har avskedat honom för felaktig avsägning.
8. "Sex-rektorn" får nytt namn: Arbetslöse rektorn.
9. En tjugondel av svenska befolkning rycker lite på ögonbrynen och en tiondel skrattar tyst i sina kontor och rum.

Vad kan vi lära av denna historia, mina vänner?

Jo. Tänk igenom en extra gång varje gång du publicerar bilder på Facebook. Det kan kosta dig ditt jobb.

6 kommentarer:

 1. Visst kan man små le åt detta. Men visst borde en rektor ha bättre omdöme än att visa sig på Facebook,kan man tycka! I vissa yrken kan man ju bli starkt ifrågasatt om man uppträder lite för narcissistiskt.

  SvaraRadera
 2. Otroligt fegt av dosmtolen att inte ta stälning till den vikktiga frågan: är du anställd av din arbetsgivare på fritiden? Istället har man nöjt sig med att fegt konstatera att "bilderna inte är olämpliga". ÒBS: Det är olämpligt att bildernas lämplighet över huvd taget kommenteras i ett domslut!

  SvaraRadera
 3. @Anonym 23 juni 2011 16:30:
  Vad man gör på sin fritid skall arbetsgivaren ge blanka 17 i!! Vi lever i demokratin Sverige och inte den forntyda DDR. Vi skall kunna göra i princip vad vi vill på vår fritid (utom möjligen bl.a. att förtala arbetsgivaren) utan att våra arbetsgivare skall ha rätt att ens komentera det.

  SvaraRadera
 4. Ju mer åren går, desto mer avskyr jag journalister. Varför städar inte journalistkåren upp i sitt gebit? Vill de att hela Sverige ska hata dem? SÅÅÅ trött på att man hänger ut folk med meningslösa insinuationer och trams.

  Det var hjärtskärande att se Kajsa Bergkvist m.fl. berätta i TV hur kränkta de blev av fullständiga påhitt om deras liv.

  Nu var inte ovanstående rektors-historia byggt på lögner, men det verkar heller inte ha funnits någon moral, hänsyn eller revelans i förfarandet - kan man ana i alla fall.

  Journalister saknar moral och medmänsklighet och skiter fullständigt i folks privatliv och rapporterar gladeligen om vilket trams som helst. Det är först när någon en dag tar livet av sig efter ett mediedrev som det kommer att bli lagändring.

  SvaraRadera
 5. Fallet visar också vilken omåttlig moralpanik som råder i skolvärlden. Där går det an att ha horder av gråmuppar men inte några profiler. De sistnämnda är de som uppskattas av elever och som ofta har nya fräscha idéer medan mösstocksmupparna bara gillas av den beslutande muppmaffian. Är det konstigt att så många ungdomar tycker skolan är tråkig?
  /Rocker

  SvaraRadera
 6. Intressanta diskussioner.

  Jag ska vara så pass feg att jag faktiskt håller med samtliga av er.

  Vad man gör på sin fritid har ingen med att göra. Det håller jag med om.

  Men att lägga upp för allmänheten vad man gör på sin fritid (som i detta fall var "stötande") på Facebook är ju bara dumt.

  Sen när det gäller moralpaniken. Ja, det råder stor moralpanik i landet - speciellt när det handlar om skolan - och det kommer att fortsätta göra det. Speciellt när det handlar om skolan eller de personer som är verksamma i skolans värld.

  SvaraRadera