måndag 6 juni 2011

Sveriges nationaldag - fira det (eller fira det inte) som du själv vill!

Sveriges nationaldag idag.

Det är en dag som rör upp känslor hos många. Det är en dag då många är förvirrade, lite glada och väldigt reserverade. Det är också en dag som många varken vet om eller bryr sig om.

För mig är det allt ihop.


För mig är Sveriges nationaldag en dag då vi firar Sverige och hedrar den öppenhet, humanism och framförallt den demokrati som länge har präglat vårt lands politiska övertygelse. Vi firar landet och vi firar alla de människor som bor här. Därför anser jag att det är varje människas rätt att få välja att fira nationaldagen på sitt sätt.

Vare sig man vill stå i kör och sjunga för sitt land, delta i en kyrkomässa, hoppa runt i diverse vattenfontäner, måla sitt ansikte gult och blått, se på när kungafamiljen håller sitt årliga nationalfirande, grilla med sina närmaste vänner, äta glass ute i solen eller inte göra nånting alls - så är det varje svensk medborgares rättighet att få välja om denne vill fira nationaldagen eller inte.

Anders Lindberg på Aftonbladet har skrivit en ledare om nationaldagsfirandet: http://www.aftonbladet.se/ledare/article13130298.ab där han anser att vi idag inte firar enfald - vi firar istället mångfald.

Artikeln har fått över 250 kommentarer och över 90% av dessa kommentarer är från arga människor som menar att de "inte får fira sitt land", att det multikulturella Sverige är "ett misslyckande", att det hela är "fruktansvärt" osv. En stor del av dessa läsare verkar sia om sitt lands framtida undergång och många av dem sätter sitt hopp på att Sverigedemokraterna skall frälsa dem och rädda Sverige.

Kan vi inte alla bara komma överens om att det är Sveriges nationaldag idag och att alla människor ska få fira det (eller inte fira det) så som de själva önskar och behagar?

Imorgon ska jag iväg med mina elever på lägerskola. Det kommer bli lekar, utflykter i skogen, eventuellt sol och bad samt en natts övernattning. Jag ser faktiskt riktigt fram emot detta. Det ska bli riktigt trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar