måndag 11 oktober 2010

Jannebanan vill ha mer kristendom och mindre av allt "det andra"

Nu är han igång igen, Jan Björklund aka Jannebanan. Mannen med ett och samma ansikte varje gång han träder fram. Mannen med en glipa mellan tänderna. Mannen som de flesta lärare i landet föraktar. Mannen som lärarna dagligen pratar skit om i lärarrummet. Mannen som är landets utbildningsminister.


Varje gång Jannebanan ska prata om skolan (vilket han nästan alltid gör när han bjuds in för någon debatt eller kommentar) så får han det alltid att låta som om svensk skola är i kris. Det låter som om vi MÅSTE agera så fort som möjligt innan det är för sent.

Senaste utspelet kom för nån dag sedan då vår gode Jannebanan tyckte att det råder alldeles för lite kristendomsundervisning i den svenska skolan.

"För mycket Allah och för lite kristendom", skriver kvällstidningarna när de ska prata om Jannebanans nya förslag. Bara genom att läsa föregående mening får en att hamna i olust. Jannebanan känner att den svenska skolan behöver återgå till gamla värderingar, till den tid då Sverige var homogent och då alla elever i den svenska skolan hade en kristen bakgrund. Nu måste vi läsa mer om julen och dess kristna innebörd, om Jesu födelse, om påsken och Jesu återkomst osv.

Den heliga skrift måste åter igen finnas i varje elevs skolbänk och vi måste lägga mest fokus på kristendomen. Jannebanan skiter i vad som står i den svenska läroplanen och i den nationella kursplanen för religion:

Ett syfte med religionskunskap är att främja en öppen diskussion om frågor som rör tro och livsåskådning samt att skapa nyfikenhet och intresse för religion. Fördjupade kunskaper om religion och livsåskådning möjliggör detta. I ett internationaliserat samhälle baserat på etnisk och kulturell mångfald ökar betydelsen av att förstå hur människor tänker, handlar och formar sina liv.

Men du... Jannebanan... Du kan sluta oroa dig nu. Den svenska skolan läser visst om kristendomen. De kristna traditionerna, värderingarna och historien tas visst upp i skolan. Det råder ingen "kristendomskris" i skolan och vi läser inte om Allah och Koranen varje dag. Vi läser faktiskt om de etablerade världsreligionerna och vi fördelar fokus och arbetet kring varje världsreligionerna så gott det bara går.

Så du kan sluta beklaga dig över den svenska skolan i denna punkt och istället komma på andra grumliga semifrämlingsfientliga förslag. Men jag tackar dig även för dina lustiga och halvt galna utspel. Du ger Sveriges lärare något att prata om nästan varje dag under kafferasten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar