fredag 5 juni 2009

Slutspurt i EU-valet!

Det närmar sig slutet nu på valet och det börjar faktiskt bli ganska spännande. EU-debatterna hårdnar och blir hetsigare. Tänk om man kunde bjuda in ett antal EU-kandidater och bara låta dem debattera rent anarkistiskt i över en timma? Ni vet, inga regler och ingen som helst upplägg på vem som ska få prata i tur och så vidare. Bara ren anarkistisk debatt!

På tal om anarki. Frågan om fildelning, personlig integritet och frihet har också börjat bli allt mer svår att avläsa hos våra politiker. I slutdebatten på SVT så kom givetvis frågan om vad kandidaterna tycker om fildelning och om det ska vara lagligt. Innan jag går vidare så måste jag bara förklara att fildelning i sig - är inget olagligt. T.ex. så är det fritt fram för mig att dela med mig av mina bilder till kompisar eller att jag skickar särskilda (lagliga) filer till mina kompisar via msn.

Fildelningen har aldrig och kommer aldrig (hoppas jag!) att vara olaglig. Däremot är det olagligt att fildela upphovsrättsskyddat material, t.ex. en låt eller film.

Okej, med det sagt så kan vi återgå till EU-debatten. När frågan om fildelning uppkom och vad kandidaterna tyckte om detta så svarade alla närvarande följande:

  Carl Schlyter (MP) – Ja. Vill ha en helt ny upphovsrätt.

  Ella Bohlin (KD) – Nej.

  Eva-Britt Svensson (V) – Ja, fildelare ska inte kunna stängas av utan domstolsbeslut.

  Gunnar Hökmark (M) – Nej. Men vi ska inte kriminalisera en hel generation.

  Lena Ek (C) – Ja, ett fritt internet men med lite ordning och reda.

  Marita Ulvskog (S) – Ja. Menar att hennes parti är på väg att svänga i frågan.

  Marit Paulsen (FP) – Ja. Menar att det inte går att förbjuda ny teknik.

  Sören Wibe (JL) – Ja. Tekniken går inte att hejda.


Har någon ett fiskespö med sig? Jag tror nämligen att våra kandidater försöker fiska röster från Piratpartiet! Åh, det är ett så billigt och så fult knep av dem att försöka sno de sista osäkra rösterna. Sex av de nio kandidaterna var alltså för fildelning?! För bara några månader sedan så röstade ju majoriteten av riksdagen igenom Ipred-lagen och uppenbart många politiker var ju för lagen...

Okej, då är det avklarat. Men vad tycker de sex om Ipred-lagen? Är de för den eller är de emot den? Är den rätt eller är den fel? Frågan som ställdes är alldeles för enkel och en aning missvisande.

Med blott två dagar kvar innan valet så vänder våra politiker nu kappan efter vinden och de försöker med alla möjliga medel för att fiska de sista rösterna. Det är så uppenbart och det är så fult att jag faktiskt blir smått irriterad.

Heja Piratpartiet!

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Oj, jävla inlägg! Jag citerar Looptroop istället, för orkar inte skriva om :)

  "jag röstar från soffan /
  och softar, med mittenfingret i luften, ofta /
  nåt kommer hända, nåt kommer ändras för jag lyfter min ända /
  dom fortsätter blända folket med valfläsk /
  det är vad folket vill ha mest /
  inga stora ändringar i landet Lagom Är Bäst"

  SvaraRadera