tisdag 3 augusti 2010

För många bittra människor har åsikter om dagens skola

Inför årets val är det skolfrågor och sjukvården som engagerar de flesta svenskar. Detta visar opinionsundersökningsföretaget (långt ord!) Novus. Detta är väl ingen större chock, om man säger så. Om det är två saker som rör om i folks grytor så är det definitivt skola och sjukvård.

Skolfrågor är något som nästan alla har åsikter om. Och detta för att alla i Sverige har gått i skolan. Det jag tycker är intressant är att alla de vuxna som ska uttala sig om skolorna alltid säger ungefär detsamma. Följande meningar yttras ofta vid skolfrågor:

"Det är för låga krav i dagens skola."
"Dagens ungdomar har ingen respekt för vuxna eller lärare."
"Den svenska skolan halkar efter övriga världen."
"Svenska elever är för lata."
"Svenska lärare vet inte hur man ska bemöta eller behandla dagens ungdomar."
"Det svenska betygssystemet är uråldrigt."
"Dags att införa skoluniform så får vi lite ordning på ungdomarna!"Vuxna människor har en tendens att ALLTID klaga och nedvärdera dagens ungdomar så fort de får chansen (och detta är ett naturbundet fenomen som lyder under biologiska och astronomiska lagar, förmodar jag) och det är något som för alltid kommer att fortgå så länge vi är människor. Vuxna har en tendens att vara småirriterade på ungdomar och de blänger surt på dem dagligen i kollektivtrafiken eller i närmaste ICA-butik.

Vuxna människor gillar inte å se ungdomar som befinner sig i grupp och de gillar inte heller ungdomar som för väsen. De gillar inte heller ungdomar som ser lite annorlunda eller rebelliska ut. Och de gillar inte heller när ungdomar sitter och "hänger" på trottoarkanten eller i någon allmän parkbänk.

Och nu... inför valet så ser vuxna en möjlighet till att ventilera sina undantryckta känslor i skolfrågorna. Det räcker med att man läser kommentarerna kring artiklar som berör skolfrågor i våra stora mediesajter (som DN.se eller Aftonbladet.se) för att bli påmind om att där bor väldigt många bittra människor här i Sverige.

T.ex. idag så har Lärarförbundet fått ge svar på tal angående Jan Björklunds förslag om att skolk skall införas i betygen. Detta för att överjävliga ungdomar som inte vill vara i skolan skall bestraffas ytterligare om de skolkar. Det är ganska uppenbart att herr Björklund hellre tillämpar sig av bestraffningsmetoder för att få pli på dagens "flumskola" än att se över vad problemen bottnar sig i.

Lärarförbundet svarar med att sådana åtgärder egentligen inte spelar så stor roll. Visst kan skolket vara synligt bland betygen... Men hur ska det lösa skolkproblemet?

Jag instämmer med Lärarförbundet som säger det självklara i denna fråga. Vi kan inte lösa de problem som finns i svenska skolor (och problem kommer det alltid att finnas!) genom bestraffningar eller andra disciplinära åtgärder. Allt bottnar sig i det som Bill Gates och amerikanska hip hop-artister har ett överskott av: Pengar. Ekonomi. Kontanter. Cash.

Satsa mer pengar på skolan, rekrytera fler lärare, mer resurser så ska vi nog se att det blir bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar