torsdag 14 maj 2009

Nummer 1 eller 2 i skolan? Nej, tack!

Intressant artikel på Metro idag som behandlar skolungdomars attityd gentemot skolans allmänna toaletter. Artikeln lägger fram ett antal flera intressanta resultat från några undersökningar man gjort på elever från årskurs 1 till 9.

16 procent kissade aldrig under sin skoltid.
63 procent bajsade inte på skoltoaletten.
70 procent upplevde toaletten som smutsig och ohygienisk.

Över 400 elever tillfrågades bland Göteborgs skolor om vad de tyckte om skolans toaletter. Många av barnen uppgav att de fanns urin och avföring på toalettringen, enligt studien utförd av Sahlgrenska akademin. Om det är så här många av våra ungdomar upplever skolans toaletter så kan man förstå varför de vägrar göra nummer 1 eller nummer 2 när de befinner sig i skolan.

Vissa kanske tycker att detta är en "skitsak", men jag tycker faktiskt att vi ska ta den här undersökningen tämligen allvarligt. Det är fan klart att våra elever ska kunna känna sig så pass trygga och säkra att de ska kunna gå på toa när behoven väl infinner sig. Det är ju en biologisk rätt, kan man säga.

Och om eleverna är kiss- eller bajsnödiga då är det ju inte så jäkla lätt för de stackars liven att prestera väl i klassrummen. Detsamma gäller ifall de känner ångest eller ängslan inför ett eventuellt toabesök.


Vuxna människor på en arbetsplats hade aldrig accepterat sådana här omständigheter ifall det hade drabbat dem själva. På samma sätt så borde inte heller våra barn och ungdomar acceptera det här då skolan ändå kan betraktas som deras vardagliga arbetsplatser.

Jag minns själv när jag gick i skolan. När nöden väl infann sig och man inte längre kunde hålla sig längre så gick man alltid till de toaletter som infann sig längst bort från de mer lättillgängliga toaletterna. Oftast tog jag de toaletter som låg vid t.ex. gymnastiksalen eller träslöjden. Därefter kände mig sig alltid så smart - och lättad förstås - eftersom man själv kom på denna sporadiskt briljanta idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar