onsdag 27 maj 2009

Simpsons och syttende maj


För mer än två veckor sedan, 17:e maj - på Norges nationaldag - så visades det ett ganska intressant avsnitt av The Simpsons. Avsnittet i sin korthet handlade om att grannstaden Ogdenville, med dess klara majoritet av invånare med rötter från Norge, blev tvungna att immigrera till Springfield för att hitta jobb och bättre liv.

Till en början togs Ogdenvillarna emot ganska väl och Springfieldborna tyckte gott om dem då dessa norrmän tog de flesta jobb som vanliga Springfieldbor ej ville ha. Norrmännen utförde bra arbeten och de skötte sig väl, trots att de verkade lite lustiga och märkliga enligt Springfieldfolket.

Men efter en rad händelser och förändringar i Simpsons-samhället så började den allmänna uppfattningen om detta folk att gå över till något mer negativt och det hela slutar med att man bygger en stor mur runt hela staden för att hålla immigranterna ute. Det roliga är att Springfieldfolket hyr in Ogdenvillarna för att de ska hjälpa dem med att bygga muren.

Kollar man igenom avsnittet så kan man förstås dra tydliga kopplingar till den nuvarande och aktuella immigrationen av mexikanare till USA och att Simpsons-gänget tar tydlig ställning till detta kan ändå påverka det amerikanska samhället och dess syn på invandring ganska mycket.

Jag tycker att avsnittet i sin helhet var väldigt underhållande och man blir lite avundsjuk på norrmännen som faktiskt får en sådan fin och unik uppmärksamhet av ett sådant välkänt och stort program som The Simpsons. Dessutom fick de sin välförtjänta vinst i senaste melodifestivalen samt att de får storfira sin nationaldag med pompa och ståp. Och att detta Simpsons-avsnitt sändes i amerikansk TV den 17:e maj är förstås ingen slump.

Det här är första gången ett lands flagga får stå i bakgrunden i sluttexterna i ett Simpsons-avsnitt. Lite historiskt är det ändå. Ur norskt synpunkt åtminstone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar