lördag 24 januari 2009

Q till Japan


Imorgon åker min bror Q till Japan, Osaka, för sina utomlandsstudier. Q har förklarat lite kring hur studentlivet kan se ut där borta. Han kommer bo vid universitetets stränga campus där han lär få slita hårt med sina studier. Och slita lär han ju göra. Man har ju hört att högskolorna/universiteten i Japan inte är att leka med. Jämfört med den svenska högskolan så lär våra högskolor vara rena fritidsgården.

Q har även berättat att där råder ett antal hårda regler på universitets campus. Bland annat så får man inte ha något sällskap efter klockan 21.00 och studenterna (vi har ej fått detta bekräftat ännu) får inte heller extrajobba eftersom de anser detta vara en börda för studierna. Campusboendet är också uppdelat efter kön, d.v.s. att männen och kvinnorna sover på varsin del.

Jag hade tyckt att det varit väldigt intressant att se hur den japanska grundskolan ser ut, argumenten till varför eleverna ska ha skoluniform, betygssystemet och den japanska pedagogiken. Vi vet ju att de har skoluniform och jag är även ganska säker på att de har ordningsbetyg. Jag får höra med Q medan han är där borta.

Hoppas allt ordnar sig där borta för honom. Lycka till Q!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar