lördag 14 februari 2009

Bananskalet... En lärares bästa vän?


Den senaste veckan har jag konverserat ganska flitigt med några av mina gamla kurskamrater från lärarutbildningen. Vi håller kontakten, diskuterar varandras fortsatta sökande efter en värdig och långvarig tjänst och så passar vi självklart på att prata lite allmänt om alla de andra personer som också examinerades samtidigt som vi gjorde.

Detta är vad vi kom fram till:

Bananskalet är en lärares bästa vän.

Här ska ni få några intressanta exempel:

1.
Nån snubbe, jag kallar honom Börje Banan, genomgår en 4½ år lång lärarutbildning. De flesta som får chansen att träffa Börje Banan, inser snabbt att det måste vara något fel med denna person. Han är socialt missanpassad, okunnig i sitt sätt att hantera människor och en jobbig jäkel att behöva umgås med.

Börje Banan får en dags vikariat på en gymnasieskola i Kristinehamn. Efter slutet av dagen erbjuder rektorn Börje Banan ett halvårs vikariat för den lärare han under dagen har vikarierat för. Enligt rektorn var det lika bra att få den tjänsten tillsatt eftersom skolan varken "hade tid eller lust" att påbörja sökningen efter en kompetent lärare. Börje Banan var ju ändå på plats så han måste ju därför vara grymt kompetent för jobbet. Grattis Börje... You lucky son of a bitch.

2.
En nyexaminerad lärare ringer till tre skolor i länet. När han kommer till den tredje skolan ställer han samma fråga som han ställt till de tidigare två: "Hej, har ni några lediga tjänster åt mig som är nyexaminerad lärare?"

"Ja, det har vi faktiskt. Bengt, vår SO-lärare som har jobbat här i över 18 år, ska faktiskt gå i pension snart. Kom in på intervju, vet ja!"

3.
En blivande lärare, en lärarkandidat som det så graciöst kallas, har sin praktik på Bananskolan och har Kjell som sin handledare. När lärarkandidaten närmar sig slutet på sin utbildning så dör (av naturliga skäl förstås) den ordinarie läraren, Kjell, mitt i terminens gång. Den blivande läraren tar över direkt där Kjell slutade. Kjell och den blivande läraren hade ändå gjort upp om en minutiös planering för vårterminens gång.


Ja, alla dessa berättelser är baserade på sanna händelser. Och ja, det känns orättvist. När kommer min bananskal?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar