lördag 28 mars 2009

Blev världen lite bättre nu?

Har ni inte suttit under en sten den senaste veckan så lär ni nog inte ha missat den globala (och pretentiösa) händelsen "Earth Hour". Jag har inte direkt tagit någon ställning till detta men jag deltog ändå vid den ansatta tiden 20.30 - ofrivilligt förstås.

Eftersom jag jobbar i natt så gick jag och la mig vid 20-tiden för att vila ut inför nattens hårda pass. Och som jag brukar göra när jag ska sova så släckte jag allt i lägenheten. "Wow, jag deltar i denna globala händelse. Får se om världen blir en bättre plats när jag vaknar.", tänkte jag direkt efter att ha lagt mig på sängen för mina två viktiga timmar av sömn innan jobbet.

Alarmet ringde vid 22 och jag vaknade upp. Tog en snabb titt på klockan och satte mig vid datorn efter att ha tänt de två enda taklampor jag har i lägenheten. Och det slog mig då ganska snabbt att ingenting har hänt i världen - förutom det faktum att ett antal miljoner miljömedvetna människor i världen tror att de faktiskt har gjort någon märkbar skillnad. Att världen kanske har blivit liiiiite bättre och att jorden har "kylts ner" på grund av att vi har släckt ett stort antal lampor...

Jag tycker tanken är god och att avsikterna bakom kampanjen har ett viktigt budskap. Men samtidigt tycker jag att det är ganska mycket bullshit och det hela kan förklaras som en kollektiv boost av i-landssjälvgodhet. Tänk så mycket pengar, resurser och tid som folk ändå har lagt ner för att få den här kampanjen att fungera.

Varför inte lägga all den tiden och pengarna på andra mer konkreta handlingar eller händelser? Varför inte göra en global kampanj där vi ska försöka utrota krig, hat och lidande? Att vi alla släcker lamporna samtidigt ger ungefär samma effekt som om vi alla plötsligt skulle stanna upp och "ägna jorden en extra tanke om att vi bryr oss om den" och faktiskt tro att det skulle göra någon större skillnad.

Men å andra sidan... Där blev nog en del vackra bilder på storstäder som släckte särskilda landmärken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar