måndag 16 mars 2009

Var är du John Blund?

Klockan är 04.35 när jag sätter mig framför datorn. Om 4 timmar ska jag vara i N-skolan och vikariera. Dagens ämnen för mig blir engelska, franska, svenska och SO. Men varför är jag uppe så tidigt?

Svaret är ganska enkelt. Hela helgen har jag jobbat natt och hela helgen har jag gått och lagt mig vid denna tid. Jag har med andra vänt upp och ner på min dygnsrytm. Så när jag gick och la mig vid 23-tiden igår så vaknade jag upp vid 01-tiden. Därefter sov jag 3 sköna timmar och nu sitter jag här framför datorn...

Jag känner mig utvilad, men egentligen är det nog något som enbart hjärnan och dess "dygnsklocka" som tror det. Har rullat fram och tillbaka i sängen i över 45 minuter utan att ens ha fått en glimts av John Blund. John Blund på engelska heter förresten Mr. Sandman.

I de gamla sagorna om John Blund så berättades det att när man på väg att somna in, så var detta på grund av att John Blund hade strött magisk sand över ögonen. På tyska heter han der Sandmann. Och antagligen måste de första emigranterna från Tyskland ha fört med sig denna tradition till USA där sagorna sedan ha spritt sig. Beviset till att han faktiskt är "sandmannen", dvs. att han strör sand över ens trötta ögon, kan man lätt finna ifall man gnuggar sig vid ögonen precis innan man vaknat - de så kallade "torkade tårarna" som förekommer lite sporadiskt emellanåt.

Åh, John Blund. Varför har du övergivit mig?

Hm... En annan intressant tanke. Jag undrar om John Blund någonsin sover och om där finns någon ännu mindre som strör sand över hans ögon?

1 kommentar:

  1. Fin tanke om att John Blund kanske har någon som hjälper honom att sova!

    SvaraRadera