onsdag 22 april 2009

FP: Fler barn skall ställas inför domstol!

Människor i synnerhet, speciellt i grupp, är oftast - milt sagt - dumma i huvudet. De är korkade, tänker kortsiktigt och vill ha snabba lösningar på problem som kräver tid, tålamod och omtanke. Vår blivande skolminister Jan Björklund hör till dessa människor och han vet att detta är det som svenska folket idag - eller folk överlag - vill se och höra.

Och läser man Aftonbladet någorlunda regelbundet så kan man idag se att det förbannade, fruktade och frustrerade Folkpartiet vill se hårdare straff, mer straff och tydligare straff mot ungdomar som inte sköter sig.

En folkpartist vid namnet Johan Pehrson vill göra det möjligt för barn från 15 år att bli ställda inför domstol. Vi kallar dem barn eftersom barn fortfarande är barn tills den dag de fyllt 18 år - och detta är enligt FN:s barnkonvention. Nu är det ju inte så att Pehrson menar att vi ska döma barn som är under 18 till några egentliga straff, men däremot ska de kunna ställas inför domstol i "avskräckande syfte".

Ett annat förslag de har är att föräldrar skall göras ekonomiskt ansvariga för de skador som deras barn utför, ett förslag som jag däremot kan instämma med. Alla föräldrar är ju trots allt ansvariga för sina barn och deras handlingar tills de fyllt 18 år och är myndiga.

Men att ställa en vettlös, korkad och omogen unge inför domstol... Vad skulle det ge för effekt mer än att ungen får en massa vuxna människor som dömer honom med sina sylvassa blickar? Problemen kvarstår ju fortfarande. Ingen unge gör dumma saker (och nu snackar jag inte om att de trycker i fyrverkerier i grannens brevlåda, jag snackar om grova rån av gamla och handikappade människor eller gängmisshandel mot skolans kurator) utan att det råder en obalans eller otrygghet i hans hemförhållanden.

Borde vi inte börja någonstans där istället för att stå och glo med arga ögon på våra barn? Lösningar skall baseras på omtanke, långsiktiga mål och med god forskning och erfarenhet bakom sig - inte med populistiska förslag och beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar