lördag 4 april 2009

Karriär i McDonalds eller karriär i skolan?

Igår fick jag ta ett oerhört stort ansvar på McDonalds då jag jobbade. Den ordinarie skiftledaren var sjuk och en restaurangchef från en annan restaurang i länet hade kallats in. Han var förstås inte helt van vid de rutiner och sätt vi arbetade med så därför fick jag, som hörde till de mer rutinerade och erfarna medarbetarna, ta över roddret allt mer.

Under rasten när jag och restaurangchefen satt och vilade så pratade vi lite allmänt. Han frågade mig om min livssituation, hur länge jag hade jobbat och berömde mig för att jag var så organiserad och duktig på jobbet. Jag berättade kortfattat hur jag hade det och hur framtidsutsikterna såg ut för min del.

"Vad har du för planer efter att ha flyttat till Göteborg?" frågade han.
"Som det ser ut nu så kommer jag troligen att sommarjobba på ett casino och därefter till hösten hade jag tänkt söka några lärartjänster ifall där nu finns några." svarade jag.
"Hm... Hur länge har du jobbat på McDonalds?" fortsatte han.
"Ungefär två år nu..." sa jag.
"Du vet väl att du kan göra karriär här på McDonalds? En sådan duktig kille som du har stora möjligheter att utvecklas på detta jobb, ska du veta." berättade han.
"Nja... Visst tycker jag att detta jobb är okej och att många av medarbetarna är trevliga, men jag har andra framtidsplaner."
"Du skulle tjäna mycket mer på McDonalds än du skulle om du jobbade som lärare." fortsatte han, utan att låta hånande eller nedsättande på något vis. Det var mer som ett konstanterande från hans sida där han på något sätt menade väl med det han sa.

Ingångslönen för lärare i landet - oavsett kategori - ligger runt 20.000 kronor (vi får inte glömma att där faktiskt finns många obehöriga lärare som drar ner på det här genomsnittet). Snittlönen för en 55-årig gymnasielärare ligger på 26.000 kronor.

En 20-årig McDonaldsarbetare, utan yrkesvana, tjänar enligt Hotell- och Restaurangfackets löneavtal ca 105 kr/timmen (Ob-tillägg inräknat). På McDonalds kan man också räkna med att få många extratimmar ifall man vill - utöver de vanliga 160 timmar man vanligtvis får i månaden. Är man dessutom utbildad och gått på kurser inom McDonalds ligger lönen på runt 125 kr/timmen.

Vissa månader har jag hört om skiftledare som har tjänat upp emot 25000-28000 kronor då de valt att jobba lite mer än vanligt. McDonalds brukar dessutom alltid framhäva att det finns en karriär inom deras bransch och att alla de som är sugna på att klättra i stegen alltid får möjlighet till detta ifall de är tillräckligt intresserade och motiverade. Det är alltså bara en fet myt det där om att man sliter för en slavlön i McDonalds (även om jag faktiskt tycker att man tjänar dåligt i förhållande till det tunga arbete man utför).

Jag är ganska säker på att många av de personer som väljer att bli lärare inte väljer yrket på grund av lönen - även om lönen förstås utgör en viktig del av arbetet. Detsamma gäller för mig då jag ser arbetet som betydelsefullt och stimulerande samt att man faktiskt gör en skillnad i samhället.

Men så som jobbsituationen ser ut just nu i landet så får jag nog vänta lite innan jag får turen att ta en längre tjänst inom skolan. Förr kände jag mig stressad inför det. Men på senare tid har jag börjat känna ett större lugn. Det är faktiskt rätt skönt att få testa på en massa andra jobb innan jag slår mig ner bakom katedern eller ställer mig framför tavlan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar